καθαρισμός προσώπου- μύθοι και πραγματικότητες


καθαρισμός προσώπου- μύθοι και πραγματικότητες

Καθαρισμός προσώπου – μύθοι και πραγματικότητες Καθαρισμός προσώπου ίσως η πιο παλιά θεραπεία στην αισθητική με μια αξία διαχρονική και αξεπέραστη. Έχουν βγει υπέροχες θεραπείες για αντιγήρανση ή για αντιμετώπιση της ενοχλητικής λιπαρότητας στην εφηβική ηλικία αλλά κακά τα ψέματα πάντα ξεκινάμε από έναν βαθύ καθαρισμό (deep facial cleansing) για να συνεχίσουμε με αποτελεσματικότητα στις νέες σύγχρονες θεραπείες.  Φυσικά όπως όλες οι ντίβες ή σπουδαίες προσωπικότητες συνοδεύεται από πολλούς μύθους και φυσικά από πραγματικότητες.

Μύθος 1ος

“Δεν πρέπει να κάνεις καθαρισμό γιατί θα ανοίξουν οι πόροι σου.”


Πραγματικότητα: Το πρόσωπο μας είναι γεμάτο από πόρους. Οι πόροι αυτοί περιέχουν έναν θύλακα το σμηγματογόνο  θύλακα ή τον τριχοσμηγματογόνο θύλακα για τους πόρους που έχουν και τρίχες. Ο λόγος που υπάρχει το σμήγμα είναι για να ρυθμίζουν την υγρασία στην επιδερμίδα, δημιουργείτε ένα φιλμ που δεν αφήνει να εξατμίζετε η υγρασία από την επιδερμίδα και δεύτερον την λιπαίνει ώστε να διατηρείτε παράλληλα η ελαστικότητα της.Η παραγωγή σμήγματος λοιπόν όχι μόνο δεν είναι περιττή αλλά ιδιαίτερα αναζωογονητική για την επιδερμίδα. Υπάρχουν σημεία όπου η έξοδος του θύλακα έχει κλείσει με αποτέλεσμα να γίνετε παραγωγή σμήγματος αλλά να μην έχει έξοδο να διοχετευτεί. Σε αυτή την περίπτωση το σμίγμα είναι καταστροφικό για την επιδερμίδα, δημιουργούνται όλες οι συνθήκες για να εμφανιστούν σπυράκια ή στην καλύτερη εκδοχή μαύρα στίγματα.Ο καθαρισμός λοιπόν έρχεται για να προλάβει τέτοιες καταστάσεις, και να βοηθήσει στην καλή λειτουργία του δέρματος.  Παράλληλα με τον συχνό καθαρισμό της επιδερμίδας βελτιώνετε η ελαστικότητα του δέρματος και των πόρων.

Μύθος 2ος

Κάνω ιατρικό καθαρισμό προσώπου


Πραγματικότητα: Ο καθαρισμός προσώπου είναι ένας και είναι ο κλασικός καθαρισμός προσώπου που γίνετε από τον /την αισθητικό Κοσμητολόγο, απόφοιτο ΤΕΙ ή ΠΑΔΑ. Ο/η αισθητικός είναι ο ειδικός, εκπαιδευμένος με θεωρητική και εργαστηριακή εκπαίδευση και είναι ο καταλληλότερος  για την φροντίδα της επιδερμίδας   Ο ορισμός ιατρικός καθαρισμός γιατί γίνετε σε ιατρείο είναι ακριβός το ίδιο αδόκιμος με τις φαρμακευτικές παντόφλες που πωλούνται στα φαρμακεία.

Μύθος 3ος

“Ο καθαρισμός είναι μόνο για γυναίκες”


Πραγματικότητα: Ο καθαρισμός είναι απαραίτητος και για τους άντρες. Μάλιστα για τους άντρες είναι πολλές φορές πολύ πιο αναγκαίος λόγω της φύσης της επιδερμίδας τους που είναι πολύ πιο παχιά και λόγω των ανδρικών ορμονών παράγει περισσότερη λιπαρότητα. Κατά την εφηβία ιδιαίτερα τα νεαρά αγόρια έρχονται πολύ πιο συχνά αντιμέτωποι με την εφηβική ακμή η οποία συνοδεύεται από φαγέσωρες τα γνωστά μας μαύρα στίγματα (dark spots) και βλατίδες  που είναι τα κόκκινα σπυράκια τα οποία φλεγμένουν. Αλλά και στην ενήλικη τους ζωή οι άντρες μπορεί να παρουσιάσουν φαγεσσορική ακμή λόγω επαγγέλματος. Τα σημεία που συνήθως αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα είναι η μύτη, οι παρειές και κυρίως γύρω από τα μάτια.  Η διαδικασία του καθαρισμού είναι κοινή για άντρες και γυναίκες, ενώ μπορεί να διαφέρει μόνο στα καλλυντικά που θα χρησιμοποιηθούν για την ενυδάτωση της επιδερμίδας καθώς οι ανδρικές επιδερμίδες δεν αγαπούν τις λιπαρές κρέμες.

Μύθος 4ος

“Ο καθαρισμός δεν γίνετε το καλοκαίρι”


Πραγματικότητα : Ο καθαρισμός δεν επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες. Η διαδικασία του καθαρισμού είναι η ίδια χειμώνα και καλοκαίρι. Η μόνη διαφοροποίηση είναι στα peelings και στο είδος της ενυδάτωσης που θα ακολουθηθεί μετά την εξαγωγή των φαγεσώρων. Έτσι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αποφεύγουμε τα πολύ δυνατά peelings αλλά και την βιταμίνη Α, ενώ τους χειμερινούς μήνες χρησιμοποιούμε κρέμες και θεραπείες με πιο λιπαρά και θρεπτικά συστατικά για να βοηθήσουμε την επιδερμίδα να ανταπεξέλθει στις χαμηλές θερμοκρασίες όπου μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση και σκασίματα στο δέρμα.

Μύθος 5ος 

“Είμαι πολύ νέος για να κάνω καθαρισμό.”


Πραγματικότητα: Τα νεαρά άτομα έχουν ανάγκη από πιο συχνούς καθαρισμούς καθώς λόγω ορμονών  έχουμε πολύ μεγαλύτερη παραγωγή σμήγματος. Αφήνοντας την λιπαρότητα να συσσωρεύεται στο πρόσωπο αυξάνει τις πιθανότητες για ανάπτυξη ακμής, διευρύνονται οι πόροι ενώ η επιδερμίδα δείχνει θαμπή και κουρασμένη.

Μύθος 6ος 

“Έχω ακμή και δεν επιτρέπετε να κάνω καθαρισμό”


Πραγματικότητα: Ο καθαρισμός είναι η περιποίηση που συνοδεύει οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή για την ακμή. Πολλές φορές ο καθαρισμός προσώπου μπορεί να αντιμετωπίσει εγκαίρως ένα ακνεϊκό πρόσωπο στα πρώτα στάδια και να αποτρέψει να εγκατασταθεί η ακμή. Η αισθητικός καθαρίζει τους φαγέσωρες αλλά και τους πόρους από σμήγμα και με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται οι εστίες μόλυνσης και δημιουργίας βακτηρίων όπου προκαλούν σπυράκια στο πρόσωπο.

Μύθος 7ος 

“Εάν κάνω καθαρισμό θα γεμίσω σημάδια”


Πραγματικότητα: Ο/η αισθητικός Κοσμητολόγος είναι εκπαιδευμένος ώστε να κάνει την εξαγωγή σμήγματος χωρίς να τραυματίζει το δέρμα. Το δέρμα μπορεί να δείχνει ερεθισμένος για λίγη ώρα αλλά πολύ σύντομα επανέρχεται στο φυσικό του χρώμα, ενώ παράλληλα οι πόροι που έχουν αδειάσει συστέλλονται και δείχνουν πολύ μικρότεροι από ότι πριν. Η επιδερμίδα μετά τον καθαρισμό δείχνει πιο λαμπερή και ενυδατωμένη και δέχεται πολύ πιο εύκολα την ενυδατικό ορό και την κρέμα που χρησιμοποιούμαι στην καθημερινή ρουτίνα μας.
Μύθος 8ος

“κάνω αναίμακτο καθαρισμό με μηχάνημα”


Στην πραγματικότητα, το μηχάνημα σου κάνει μόνο ένα επιφανειακό πίλινγκ. Παίρνει την επιφανειακή λιπαρότητα του δέρματος ενώ αφήνει τους πόρους σου γεμάτους. Αυτό δίνει μια πρόσκαιρη λάμψη στο πρόσωπο αλλά δεν είναι βαθύς καθαρισμός προσώπου.Ο καθαρισμός προσώπου είναι αναίμακτος, και η εξαγωγή σμήγματος γίνεται με την πίεση που ασκούν τα δάχτυλα της αισθητικού κοσμητολόγου με ειδικούς χειρισμούς. Οι πιθανές σταγόνες αίματος που μπορεί να εμφανιστούν στο χαρτομάντιλο με το οποίο γίνετε ο καθαρισμός μπορεί να είναι είτε από κάποιο σπυράκι το οποίο θα ανοίξουμε είτε από την διάνοιξη κάποιου κλειστού φαγέσωρα ή κεχρίου που υπάρχει στην περιοχή.